Actuele dossiers

Wij zetten ons in voor wat onze leden belangrijk vinden en laten uw stem horen bij overheid en politiek. Ons doel is om uw belangen zo goed mogelijk te behartigen. Daarom houden wij de totstandkoming van de actuele wet- en regelgeving nauwlettend in de gaten. Wij proberen met de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) zo snel mogelijk te reageren op iedere conceptwet die de filantropie raakt.

Een eerste snelle reactie op een conceptwet is echter niet voldoende. Voor belangenbehartiging is een lange adem nodig. Lenny Kravitz zong het al: “Baby it ain’t over till it’s over”. Een conceptwet volgt een lange weg langs internetconsultaties, de Tweede en Eerste Kamer en de Raad van Staten.

Gedurende dat hele proces blijft de SBF alert. Bij elke stap kan de wet immers weer wijzigen. Onderstaand vindt u een overzicht van de lopende wetgevingstrajecten. Zo weet u wat u de komende tijd kunt verwachten.

Wij stellen u direct op de hoogte als er op een van deze dossiers ontwikkelingen zijn. Is een regeling definitief geworden? Dan informeren wij hoe u kunt voldoen aan deze nieuwe wetgeving. Verdere nieuws- en ontwikkelingen over wet- en regelgeving leest u op onze website onder ‘Actueel’.

Heeft u vragen? U kunt ons altijd bereiken via info@verenigingvanfondsen.nl.

De conceptwet transparantie rechtspersonen

Het ANBI-stelsel wordt op een aantal punten eenvoudiger

De wet die het UBO-register instelt is aangenomen


Kamervragen over beleidsvisie filantropie
Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker heeft eind februari op basis van een schriftelijk overleg Kamervragen beantwoord over de ‘Beleidsvisie op filantropie’. In deze brief aan de Tweede Kamer bevestigt hij opnieuw het belang van filantropie voor de samenleving. Lees hier het volledige artikel.

Kamervragen over ANBI's
In een brief heeft staatssecretaris Vijlbrief de Tweede Kamer geïnformeerd over de resultaten van de pilot gegevensuitwisseling. De pilot heeft de tweede helft van 2019 plaatsgevonden en heeft de nodige haken en ogen zichtbaar gemaakt. Zes goede doelen hebben meegedaan aan de pilot. Lees hier het volledige artikel.