Digital health in de 1,5 meter samenleving - en daarna

App voor jonge ouders stimuleert vernieuwing in de zorg

De coronacrisis legt een ongeëvenaarde druk op onze gezondheidszorg en onze samenleving. Tegelijkertijd neemt de digitalisering in de zorg een grote vlucht. “Dit is een enorme kans om de gezondheidzorg van vandaag en morgen opnieuw in te richten”, aldus Joyce Knappe, directeur van Pro Parents - geen onbekende als het gaat om het opzetten van prijswinnende zorginnovatie. Knappe pleit voor het benutten van ‘zorg op afstand’ als waardevolle uitbreiding op het offline repertoire van zorgverleners. In combinatie met het bouwen van een nieuwe normaal van preventie en leefstijlgeneeskunde. Voor zwangeren en jonge ouders is de coronacrisis enorm ingrijpend. Deze onrust komt midden in de doorgaans toch al intensieve en onzekere fase van kersvers ouderschap. 1,3 miljoen ouders met kinderen onder de 12 jaar, zoeken naar een nieuwe balans, met vragen over omgaan met angst, praten over corona met je kinderen, afstemming met collega’s en de steeds veranderende maatregelen. De doorgaans gezonde-doe-het-zelf-ouder heeft nu echt steun in de rug nodig.”

‘Parent support app’ zorgt voor juiste zorg op het juiste moment Knappe: “De afgelopen jaren hebben we bij Pro Parents veel kennis opgebouwd over de behoeftes en knelpunten in het leven van aanstaande en jonge ouders. We werken nu aan een nieuwe ‘parent support app’. Ruim 7000 ouders namen deel aan verschillende onderdelen van onze programma’s. Daarom hebben wij inmiddels helder voor ogen wat werkt, en wat niet. Daarnaast hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar goede voorbeelden van digitalisering uit binnen- en buitenland, met steun van de Goldschmeding Foundation en in nauwe samenwerking met het ministerie van VWS. Er ligt nu een eerste demoversie van de app. De volgende fase is om de app door te ontwikkelen op basis van gebruikerservaringen. Pro Parents heeft een samenwerking met partners als TNO, in de crisis sloten meerdere partners zich aan waaronder IMH-Nederland en ArgoGGZ. Daarnaast hebben de eerste werkgevers zich gemeld om ons te steunen in deze missie. Het zou fantastisch zijn als andere fondsen zich daarbij aansluiten.”

Tessa Roseboom (Hoogleraar Vroege Ontwikkeling) over dit initiatief: "We weten uit onderzoek dat de stress die een dergelijke crisis oplevert negatieve gevolgen heeft voor ouders en hun (ongeboren) kinderen. Maar óók dat ondersteuning kan helpen om de stress te verminderen waardoor ouders en hun kinderen beter met de stress kunnen omgaan. Zo verkleinen we de kans op negatieve gevolgen. Het is fantastisch om te zien hoe ondernemend Nederland is. Daarom juich ik dit initiatief van harte toe".

Dit initiatief wordt ondersteund door de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie. De Goldschmeding Foundation werkt aan een inclusieve en duurzame samenleving vanuit de overtuiging dat een betere wereld ontstaat als mensen elkaars belangen dienen. Hiervoor ondersteunen zij innovatieve praktijkprojecten en excellent wetenschappelijk onderzoek binnen de thema’s Inclusieve Arbeidsmarkt, Circulaire Economie en Menswaardige Economie.

Via de app krijgen (aanstaande) ouders rechtstreeks toegang tot gepersonaliseerde informatie, zelfassessments en kunnen ze - indien nodig - met één druk op de knop direct contact opnemen met de juiste zorgprofessional. De app biedt zwangeren en ouders rust en zelfredzaamheid, en snelle toegang tot de juiste hulp. Meebouwen aan de zorg van morgen? Pro Parents komt graag met u in contact! Joyce Knappe, directeur en initiatiefnemer: j.knappe@proparents.nl.