FIN Code Goed Bestuur
Voor effectieve en efficiënte organisaties
De FIN Code Goed Bestuur bevat de door de leden in 2017 opgestelde normen over effectief en verantwoord bestuur.
Op dit moment wordt de Code geëvalueerd met de leden, tijdens de ALV van 14 november jl. in Eindhoven is de volgende fase; verantwoording en naleving van de Code 2.0 in een parallelsessie besproken.
Tijdens de voorjaars-ALV van 22 april 2024 worden de verschillende documenten, die gezamenlijk het stelsel van de zelfregulering vormen, in concept gepresenteerd en besproken. In de periode tussen de voorjaars- en de najaars-ALV 2024 kunnen de leden weer input geven. In de najaars-ALV op 21 november 2024 worden de documenten ter goedkeuring aan de leden voorgelegd en kan de zelfregulering 2.0 starten.
Sinds de vorige FINieuws zijn 4 fondsen positief getoetst en hebben 6 fondsen de hertoetsing positief afgerond. Van harte gefeliciteerd!
We feliciteren de onderstaande fondsen met het behaalde positieve resultaat:
- Rabo Foundation
- Universiteitsfonds Wageningen
- Stichting Meijers - van Meer
- Stichting Vrienden van de Leidse Hortus
In 2023 zijn er in totaal 15 fondsen getoetst en hebben 14 fondsen aan de hertoetsing deelgenomen. Is uw fonds nog niet getoetst? Het is goed om stil te staan bij de governance van uw eigen organisatie, ook al zijn we volop met de Code 2.0 bezig.
Kijk eens naar het stappenplan op de website en vraag de Scan Code Goed Bestuur aan. Je bent welkom om een afspraak met Marie-Claire Tordoir te maken om hierover van gedachte te wisselen.
Leden aan het woord over de FIN Code Goed Bestuur
“‘Ja, het is een proces, waar je wel even voor moet gaan zitten. Maar door de prima introductie die we van de FIN-staf op het FIN-kantoor kregen, gingen we gericht en gemotiveerd aan het werk. Eenmaal aan de slag bleken we ook al veel van de gevraagde informatie te hebben. Al met al heeft het ons niet alleen een grote verbeteringsslag van onze bestuurlijke inrichting opgeleverd, maar ook een beter bewustzijn van bestuurlijke verantwoordelijkheden en do’s en don’ts. De nuttige adviezen van de Code-toetser bieden goede aanknopingspunten om onze governance nog verder te verbeteren en transparanter te maken."
Mia Hopperus Buma, 1e secretaris Stichting Vrienden van de Leidse Hortus
“Kleine fondsen (zonder medewerkers) hoeven geen koudwatervrees te hebben voor de Code Goed Bestuur! We hikten er wat tegenaan, maar hebben de sprong gewaagd. Je hoeft echt niet door moeilijke hoepels heen. Als het goed is heb je alles al op orde en je wordt op een plezierige, duidelijke manier door het proces geloodst. Dus….doen! Het is niet alleen goed voor de branche, maar vooral goed voor de eigen organisatie”.
Wiete Hopperus Buma, voorzitter Stichting Tjallinga Weeshuis