Interview met Toon Weijenborg van Stichting Deelgenoot
"Door wat we zien in de wereld voelen we ons verantwoordelijk en willen door het delen van ons vermogen een bijdrage leveren".

Hoe is de naam Stichting Deelgenoot ontstaan?
We wilden een naam met het woord 'samen' erin, want samen is met anderen en dat staat voor ons (mijn vrouw Judith en mij) als één van de pijlers van het leven. Je bent niet alleen op de wereld, je moet 't samen doen, samen is niet alleen, samen verantwoordelijk. We wilden vervolgens dat de naam van de stichting als URL op internet nog beschikbaar zou zijn. En toen bleek dat alle namen met het woord 'samen' erin niet meer beschikbaar op internet waren. Dus toen associeerden we verder en kwamen we op 'delen' en 'ons deelgenoot zijn en voelen' en vervolgens op Stichting Deelgenoot uit. Door wat we zien in de wereld (klimaat, onrecht en aantasting van de democratische rechtsorde) voelen we ons verantwoordelijk en willen we door het delen van ons vermogen een bijdrage leveren.
Is er een specifieke aanleiding geweest om de stichting in 2024 op te richten?
Ik verkocht in 2024 mijn bedrijf, camping Zeeburg in Amsterdam, aan de door mij opgerichte "Stichting beheer camping Zeeburg". Ik wilde namelijk dat deze camping, waar ik in 30 jaar een bijzonder bedrijf van heb gemaakt, niet zou worden opgeslokt door een grote internationale recreatieketen, maar zijn authentieke karakter zou behouden. Door de verkoop aan de stichting bleef de camping behouden én verkreeg ik een enorm vermogen. Ons gezin heeft een dergelijk vermogen niet nodig dus besloten Judith en ik het weg te geven.
We zouden 2 jaar uittrekken om een mooi plan te maken hoe we dat zouden gaan aanpakken. Maar, in de loop van oktober 2024 ontdekte ik dat de fiscale regelgeving zou wijzigen per 31-12-2024, zodanig dat ruim 30% van het weg te geven vermogen niet bij het goede doel zou uitkomen maar bij de Belastingdienst. Ik betaal graag belasting maar deze extra heffing vond ik wel veel te gortig. De oplossing bleek eenvoudig: het geld vóór 31-12-2024 in een ANBI stichting onderbrengen. Dus hebben we op hele korte termijn een ANBI stichting opgezet.
De Stichting is eind november 2024 opgericht en vrijwel direct aangemeld voor het FIN lidmaatschap, wat was hier de reden voor?
We vinden transparantie en zorgvuldigheid erg belangrijk. Ook wilden we de schijn wegnemen dat we geld zouden wegsluizen naar een familiestichting om belasting te ontlopen of enig privé fiscaal voordeel eraan te beleven. We herkenden ons helemaal in alle onderdelen van de Code Goed bestuur, dus die leidraad hebben we gehanteerd bij het vormgeven van onze stichting. En juist bij vermogensstichtingen, waarbij onafhankelijk extern toezicht niet of nauwelijks te organiseren is, leidt de toepassing van de Code tot een gezonde organisatievorm. De informatie haalden we goeddeels van de site van FIN, dus aansluiten bij deze organisatie voelde als vanzelfsprekend.
De FIN heeft een gedragscode voor de vormgeving van governance. Eén van de lidmaatschapscriteria van de FIN is dat bij de aanvraag van het lidmaatschap het gehele bestuur verklaart de FIN Code Goed Bestuur te onderschrijven, na te leven en toe te passen. Hoe keek Stichting Deelgenoot hiertegen aan?
Alle aspecten van de Code waren voor de individuele bestuursleden vanzelfsprekend, vandaar dat het naleven en onderschrijven tot geen enkele discussie heeft geleid. Terugkijkend bleek voor ons het besluit tot uitbreiding van het bestuur met 3 onafhankelijke nieuwe bestuursleden, het belangrijkste gevolg van de Code. Daarmee is de dominante familie-meerderheid in het bestuur doorbroken, en wordt de besluitvorming in het bestuur evenwichtiger.
Je bent in januari met de Post Academische opleiding 'Het besturen van filantropische fondsen' gestart aan de VU. Hoe bevalt het?
Deze opleiding komt voor onze stichting als een geschenk uit de hemel. Het beleidsplan wat we voor de oprichting van de ANBI stichting moesten schrijven, is nog niet uitontwikkeld. In de opleiding worden alle aspecten die wij nog willen uitwerken onder de loep genomen: criteria voor toewijzen van de gelden, transparantie van bestuur, financiële verantwoording, interne organisatie etc. Dus voor ons als beginnend fonds is het een goede inhaalslag. Daarnaast komen we meteen in contact met collega's in filantropisch veld, wat super waardevol is.
Wat is je eerste indruk van de FIN?
We waren meteen onder de indruk van de professionaliteit van de aanmeldprocedure: goede informatieve website, gastvrije sfeer, duidelijke en vriendelijke procedure, serieus gesprek met de 2 leden van de Commissie Code Goed Bestuur. De ALV in april was onze tweede kennismaking, waarbij we een open en warm-welkom-sfeer hebben ervaren. Ik verwacht er veel van, op het gebied van netwerk en informatieve documentatie.
