FIN Code Goed Bestuur
Voor effectieve en efficiënte organisaties
De FIN Code Goed Bestuur bevat de door de leden in 2017 opgestelde normen over effectief en verantwoord bestuur. Op dit moment wordt de Code geëvalueerd met de leden.
Tijdens de voorjaars-ALV van 22 april 2024 zijn de verschillende documenten, die gezamenlijk het stelsel van de zelfregulering vormen, in concept gepresenteerd en besproken. In de periode tussen de voorjaars- en de najaars-ALV 2024 kunnen de leden weer input geven, dit is onder andere gedaan tijdens de maandelijkse online koffietafel van 2 september jl.
In de najaars-ALV op 21 november 2024 worden de documenten ter goedkeuring aan de leden voorgelegd en kan de zelfregulering 2.0 starten.
Sinds de vorige FINieuws zijn vier fondsen positief getoetst en hebben vier fondsen de hertoetsing positief afgerond.
We feliciteren de onderstaande fondsen met het behaalde positieve resultaat:
- Stichting Rosas Donamus
- Stichting IMC Goede Doel
- Stichting Dinamo Fonds
- Brentano Steun des Ouderdom
- Stichting Gereformeerd of Burgerweeshuis te Haarlem (hertoetsing)
- Stichting VSB Fonds Woerden (hertoetsing)
- Stichting Kossen-Leijenfonds (hertoetsing)
- Van Cappellen Stichting (hertoetsing)S
Is uw fonds nog niet getoetst? Het is goed om stil te staan bij de governance van uw eigen organisatie, ook al zijn we volop met de Code 2.0 bezig.
Kijk eens naar het stappenplan op de website en vraag de Scan Code Goed Bestuur aan.
Je bent welkom om een afspraak met Marie-Claire Tordoir te maken om hierover van gedachte te wisselen.
Leden aan het woord over de FIN Code Goed Bestuur
"Het is een proces, waar je wel even voor moet gaan zitten. Maar door de prima introductie die we van de FIN-staf op het FIN-kantoor kregen, gingen we gericht en gemotiveerd aan het werk. Eenmaal aan de slag bleken we ook al veel van de gevraagde informatie te hebben.
Al met al heeft het ons niet alleen een grote verbeteringsslag van onze bestuurlijke inrichting opgeleverd, maar ook een beter bewustzijn van bestuurlijke verantwoordelijkheden en do’s en don’ts.
De nuttige adviezen van de Code-toetser bieden goede aanknopingspunten om onze governance nog verder te verbeteren en transparanter te maken."
Mia Hopperus Buma, 1e secretaris Stichting Vrienden van de Leidse Hortus
“‘Met een duidelijke scan welke documenten/ informatie je moet laten zien voor de toetsing wordt het proces makkelijk gemaakt. Uploaden gaat eenvoudig en de adviezen die je terugkrijgt zijn duidelijk waarom je dat zou moeten aanpassen".
Caroline Mönking, projectmedewerker RDO Balije van Utrecht