Arctic Basecamp speelt belangrijke rol in nieuwe Polar Metaverse van het World Economic Forum
In een kantoor in een voormalige fabriek in Rotterdam werkt de non-profitorganisatie Arctic Basecamp non-stop om het bewustzijn te vergroten over de wereldwijde risico's van klimatologische veranderingen in de poolgebieden.
Het kleine team van Arctic Basecamp werkt samen met grote internationale organisaties zoals het World Economic Forum (WEF), dat tijdens de UN Climate Week in New York City de “Polar Tipping Points Hub" lanceerde: een unieke virtual reality-ervaring in samenwerking met Accenture en Microsoft. De Hub werd speciaal geïntroduceerd door Klaus Schwab, oprichter en uitvoerend voorzitter van WEF. Arctic Basecamp speelde een cruciale rol om deze Hub tot leven te brengen. Hun team van Arctische experts en wetenschappers heeft voor de ontwikkeling van deze Hub waardevolle wetenschappelijke data en inzichten geleverd. Ook zijn er veel datavisualisaties van hun online Arctic Risk Platform opgenomen in deze meeslepende ervaring. Dit platform bevat de nieuwste data en wetenschappelijke inzichten die laten zien welke wereldwijde invloed klimatologische veranderingen in het Noordpoolgebied hebben. De Polar Tipping Points Hub, gelegen in het Global Collaboration Village, is bedoeld om het bewustzijn over de klimaatcrisis te vergroten door de urgentie van de opwarming van de poolgebieden te benadrukken, omdat dit meerdere polaire kantelpunten activeert. Met behulp van Virtual Reality laat de ”metaverse” het publiek zien én ervaren dat deze onomkeerbare kantelpunten grote gevolgen zullen hebben op ecosystemen wereldwijd. Professor Gail Whiteman, oprichtster van Arctic Basecamp, is al jarenlang toegewijd aan het creëren van bewustzijn over de opwarming van het Noordpoolgebied: “We streven er al meer dan tien jaar naar om de poolgebieden op de agenda van besluitvormers te krijgen, en dit project markeert daarin een belangrijke mijlpaal voor Arctic Basecamp. “Ons team is er trots op waardevolle wetenschappelijke data en inzichten te hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Polar Tipping Points Hub. Via ons Arctic Risk Platform hebben we een schat aan data geleverd die de ervaring van de hub verrijkt. Door het bewustzijn te vergroten over de snelle veranderingen in de poolgebieden, geloven wij dat we vergaande klimaatactie kunnen stimuleren en de dringende noodzaak aantonen om tot schaalbare oplossingen te komen om de klimaatverandering aan te pakken.” Nu de wereld worstelt met hoe de klimaatverandering moet worden bestreden, komt de lancering van de Polar Tipping Points Hub tijdens de UN Climate Week precies op tijd. Deze virtual reality-ervaring, mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inspanningen van het World Economic Forum, Arctic Basecamp en andere erkende instellingen, laat namelijk zien hoe je met gezamenlijke inspanningen deze mondiale uitdagingen te lijf kunt gaan. Door gebruik te maken van geavanceerde technologie en wetenschappelijke expertise wil de Hub actie en oplossingen stimuleren die de risico's die gepaard gaan met de opwarming van het Noordpoolgebied kunnen beperken.
Julian Oggel, voorzitter van de raad van bestuur van Arctic Basecamp voegt hieraan toe: “Als bestuurslid van Arctic Basecamp ben ik erg dankbaar dat ik getuige mag zijn van de impact van onze gezamenlijke inspanningen om de opwarming van het Noordpoolgebied en de poolverandering op de wereldwijde agenda te plaatsen . De realisatie van de Polar Tipping Points Hub is een buitengewone prestatie en is een voorbeeld van de kracht van samenwerkingen en innovatie bij het aanpakken van de kritieke uitdagingen van onze tijd. Door gebruik te maken van geavanceerde technologie en wetenschappelijke expertise versterken we de urgentie van de opwarming van de poolgebieden en inspireren we collectieve actie om de toekomst van onze planeet veilig te stellen.”
Terug in Rotterdam maakt het team zich nu op voor het bijwonen van de Arctic Circle Assembly in IJsland in oktober en hun kenmerkende evenement tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos in januari 2024 – waar ze een echte polaire onderzoekstent meenemen en in kleinere tenten slapen in de sneeuw – allemaal met de missie 'to speak science to power' en om het bewustzijn te vergroten van de wereldwijde risico's die gepaard gaan met een snel veranderend klimaat.
Professor Gail Whiteman voegde hieraan toe: “We zijn misschien een klein team, maar we hebben grote ambities. Onze aanpak is om de barrières te doorbreken en wetenschap aan te bieden op manieren die mensen op nieuwe manieren verrassen en beïnvloeden. ” Eerdere Arctic Basecamp-campagnes omvatten het brengen van een echte ijsberg uit Groenland naar de COP26 van de UNFCCC in Glasgow, en de virale Arctic Risk Name Generator, waar Rainn Wilson, acteur en lid van de Arctic Basecamp Advisory Board, zijn naam veranderde in ‘Rainfall Heatwave Rising Sea Levels Wilson’ om bewustzijn over de wereldwijde risico’s van een snel opwarmend Noordpoolgebied te vergroten. In slechts 72 uur werden meer dan 100.000 namen gegenereerd en de campagne kreeg wereldwijde media-aandacht.
De Arctic Basecamp Foundation is lid van de FIN.